Samenwerken

Samenwerken

We hebben elkaar nodig om de leerlingen tot bloei te laten komen. Leerlingen krijgen soms huiswerk en we verwachten van ouders dat ze de leerlingen hierbij thuis ondersteunen. Mocht u tegen een knelpunt aanlopen in de begeleiding, meld het ons dan, want dan zoeken we naar een oplossing. Ouders kunnen zich bij de leerkrachten melden om te ondersteunen tijdens de schoolgaande uren zoals helpen met lezen of handvaardigheidslessen. Ouders zijn altijd van harte welkom en we gaan graag in gesprek. We horen graag uit eerste hand als u als ouder ergens mee zit of als er een probleem is. Ook met uw vragen bent u altijd welkomen.

Informatieverstrekking

We informeren ouders graag en regelmatig. De betrokkenheid bij de school wordt vergroot als ouders goed geïnformeerd zijn. We geven de informatieverstrekking vorm op de volgende manieren:

  • Aan het begin van elk schooljaar vindt er een algemene ouderavond plaats. Tijdens deze avond presenteert de ouderraad de plannen en de begroting. De medezeggenschapsraad deelt het jaarverslag. De directeur geeft uitleg over de ontwikkeldoelen van de school zoals beschreven in het jaarplan. Tijdens deze avond krijgen ouders een informatieboekje mee van de groep waar hun kind in zit en de schoolgids.
  • Ouders kunnen voor en na schooltijd de leerkracht contacten over zaken die het kind betreffen. De directeur is hele dagen telefonisch of mondeling bereikbaar en de ib-er op woensdag en donderdag.
  • We verzorgen wekelijks een nieuwsbrief om ouders te informeren over allerlei zaken die de school, de leerlingen en de ouders aangaan. We hechten er belang aan dat de nieuwsbrief wordt gelezen en ouders goed geïnformeerd zijn over het reilen en zeilen op school.
  • De website is een visitekaartje en vaak de eerste bron van informatie voor belangstellenden.
  • Parro is een app voor ouders waarop veel informatie van de groepen en van de school wordt gedeeld. U kunt denken aan oproepen om te komen helpen of dat groepen op excursie gaan. Ook delen de groepen veel foto’s via Parro.
  • Alle data die van u van belang zijn, worden vermeld in onze kalender. Deze kalender is via Parro aan alle ouders gestuurd als digitaal bestand en met elk kind op papier meegegeven, aan het begin van schooljaar.  
  • De schoolgids ontvangen ouders aan de begin van elk schooljaar digitaal en een papieren versie. Ook staat de schoolgids op de website.
  • We hebben als school een Facebookpagina en een Instagram. We plaatsen regelmatig berichten op de sociale media kanalen.

Helpen in de school

Leerlingen presteren beter en voelen zich op school meer op hun gemak als ze weten dat hun ouders een goed contact hebben met de school. Vaak vinden leerlingen het geweldig als hun ouder(s) op school rondlopen en meehelpen. Wij willen ons onderwijs graag zo goed mogelijk vormgeven en bij sommige zaken is ouderhulp onontbeerlijk. Ouders kunnen op de volgende wijze participeren:

  • Ondersteunen bij excursies
  • Geven van gastlessen
  • Rijden met de auto
  • Helpen bij beeldende vorming
  • Ondersteunen bij lezen
  • Meegaan met schoolkamp
  • Enz…

Leerplicht

Om te kunnen worden toegelaten tot de basisschool moeten leerlingen 4 jaar oud zijn. Op de dag dat zij 4 worden, kunnen ze naar school. Om jonge leerlingen te laten wennen aan school kunnen ze, nadat zij de leeftijd van 3 jaar en 10 maanden hebben bereikt, maximaal 5 ochtenden of middagen als gast deelnemen aan het onderwijs. Leerlingen waarvan het vermoeden bestaat dat er sprake is van hoogbegaafdheid kunnen al instromen vanaf 3 jaar en 6 maanden. Dit vermoeden moet bestaan bij ouders, KDV of PSZ en zijn onderzocht door de basisschool door middel van SiDi-PO. Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. De leerplicht gaat in op de eerste schooldag van de maand volgend op de maand waarin het kind de leeftijd van 5 jaar heeft bereikt (voorbeeld: Op 6 januari wordt een kind 5 jaar; vanaf de eerste schooldag in februari is het leerplichtig). Een vijfjarig kind, is voor ten hoogste 10 uur per week niet leerplichtig. De ouders/verzorgers kunnen het initiatief nemen hun kind 5 uur per week thuis te houden. Zij dienen de directeur vooraf over de absentie te informeren. Nog eens maximaal 5 uur per week absentie is mogelijk na toestemming door de directeur.
De leerplicht geldt tot het zestiende levensjaar. Jongeren die dan nog geen startkwalificatie hebben, moeten tot hun 18e jaar onderwijs volgen. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).

Verlof

De gronden voor vrijstelling van het onderwijs zijn geregeld in de Leerplichtwet 1969. In de praktijk zijn de belangrijkste regels:
Voor verlof wegens vakantie bepaalt de Leerplichtwet dat dit uitsluitend kan worden verleend als de leerling vanwege de specifieke aard van het beroep van één der ouders/verzorgers slechts buiten de schoolvakanties met hen op vakantie kan gaan. Vakantieverlof kan slechts eenmaal per schooljaar worden verleend voor ten hoogste tien schooldagen. Bovendien mag vakantieverlof nooit betrekking hebben op de eerste twee lesweken van het schooljaar.
Voor verlof wegens andere gewichtige omstandigheden zijn richtlijnen opgesteld. Deze staan op de aanvraagformulieren voor verlof vermeld. Bij een aanvraag voor meer dan tien schooldagen per schooljaar, beslist de leerplichtambtenaar.

Aanvraagformulieren voor verlof zijn verkrijgbaar op school!

Regeling bij ziekte van een leerkracht

Bij ziekte van een leerkracht zal deze zoveel mogelijk worden vervangen. Het aantal invallers is helaas beperkt en dus zal het niet altijd lukken een invaller te vinden. Als er geen invaller beschikbaar is, dan zal de groep worden opgevangen door een personeelslid die op dat moment daar demogelijkheid voor heeft.
Als dit organisatorisch niet mogelijk is, worden de leerlingen verdeeld over de andere groepen. Als dit ook niet lukt en er geen andere oplossing is, worden de leerlingen naar huis gestuurd. We doen ons best om een dag van tevoren te communiceren met ouders dat er geen onderwijs in school geboden kan worden. In sommige gevallen weten we dit pas op de dag zelf. De afweging om online onderwijs te verzorgen kunnen we alleen doen als we voldoende leerkrachten in school hebben die dit kunnen verzorgen.

Godsdienstonderwijs/humanistisch vormingsonderwijs

Op donderdagmiddag is er een speciale vakdocent in de school aanwezig die de leerlingen godsdienstles geeft. Elk jaar inventariseert de school in maart/april welke behoefte ouders hebben met betrekking tot godsdienst- en vormingsonderwijs voor hun kind(eren). Aan de hand van de vraag, huren we het aanbod in bij www.vormingsonderwijs.nl  

Zie voor vormingsonderwijs ook de bestuursgids van De Hoeksche School op bladzijde 9.

Huiswerk

In de lagere groepen wordt incidenteel huiswerk gegeven. De leerlingen uit de groepen 6,7 en 8 krijgen regelmatig huiswerk op. Het gaat dan om het voorbereiden van een spreekbeurt, een voorleespresentatie of een werkstuk.  In sommige gevallen krijgen leerlingen werk van de weektaak mee naar huis. Dat is altijd in overleg met de ouders.

Boekbespreking, werkstukken en spreekbeurten

Op onze school houden de leerlingen van groep 1 tot en met 8 een boekbespreking. Dit wordt door de leerkracht begeleid en uitgelegd.
Groep 5-6-7-8 maken een werkstuk over een thema van Blink-Wereld en naar aanleiding van dit werkstuk geven ze een spreekbeurt in de klas.
Ouders kunnen thuis de leerlingen helpen en ondersteunen om een boekbespreking, werkstuk en spreekbeurt te maken. Het is niet de bedoeling dat u het overneemt van uw kind, maar wel dat u uw kind helpt het zelf te doen.

Circuit

Het kindpanel heeft in 2023 aangegeven dat ze vaker gastlessen willen met activiteiten die ze nog niet kennen. Om deze wens in vervulling te laten gaan bieden we 2 x per jaar een circuit aan. Tijdens dit knutselcircuit bieden leerkrachten, ouders, grootouders of buren knutselactiviteiten aan in een workshopvorm. De leerlingen kunnen kiezen welke activiteit ze willen doen en werken daar een uur tot 1,5 aan zodat het product af is en mee naar huis kan. We doen ons best om activiteiten aan te bieden die de leerlingen nog niet kennen zoals vilten, banden plakken, origami, werken met de microscoop of Spaanse woordjes leren.

Voorlezen

Onze school doet mee met de landelijke voorleeswedstrijd. Alle leerlingen van de bovenbouwgroep lezen voor de groep een stuk voor uit een zelfgekozen boek. De winnaar zal onze school vertegenwoordigen bij de voorleeswedstrijd regio Hoekse Waard.
Elke dag lezen de leerkrachten voor uit een boek dat past bij het thema van die periode. We adviseren ook ouders regelmatig om hun kind(eren) voor te lezen.
Het begin van de nationale voorleesdagen op de laatste woensdag in januari wordt er voorgelezen aan de leerlingen door ouders, opa’s of oma’s.

Bibliotheekboeken

Als onderdeel van het leesonderwijs lezen de leerlingen boeken, die ze lenen uit de schoolbibliotheek. Wij hopen zo het leesplezier te stimuleren. Onze bibliotheekouders helpen de leerlingen bij het uitzoeken van de boeken en zorgen ook voor de administratie en het onderhoud van de boeken. Als ouder kunt ook een bijdrage leveren in het stimuleren van het leesplezier. Praat regelmatig met uw kind over het boek en vraag hoe het gevonden wordt of lees eens een spannend stuk voor!   

Vieringen

Als we een aantal weken aan een project hebben gewerkt, presenteren we aan de ouders wat we hebben geleerd door dansjes, versjes, gedichtjes of toneelspel. We presenteren aan de ouders op een kunstzinnige manier waar ons thema over ging. Tijdens de viering zijn alle ouders, grootouders en belangstellenden welkom. We verbinden daarmee de gemeenschap.

Excursies en gastlessen

Elke periode organiseren we voor iedere groep een aantal excursies en gastlessen passend bij de thema’s van Blink en Sil Op School. Hierbij valt te denken aan een bezoek aan de bibliotheek, een boerderij, een theater, een museum of natuurpaden georganiseerd door het Hoeksche Waards Landschap. Per schooljaar wordt bekeken wat dit gaat omvatten en wanneer dit zal plaatsvinden. Via de Info of via Parro wordt u geïnformeerd over de exacte data.

Schoolreis en schoolkamp

De groepen 1 t/m 5 gaan elk jaar een dag in september met schoolreis. De groepen 6-7-8 gaan elk jaar in september op schoolkamp. De kosten voor schoolreis zowel als het schoolkamp zijn vrijwillig en worden geïnd door middel van Schoolkassa op het rekeningnummer NL13RABO 036.18.11.179 ten name van Ouderraad Het Talent te Mookhoek. Meer informatie over het schoolkamp en de schoolreis kunt u inwinnen via de INFO en via de leerkracht en kunt u tegemoetzien in de weken voor schoolreis en het schoolkamp.  

Aanschaf

Voor de leerlingen van groep 3-8 is het van belang dat ouders gymkleding aanschaffen. Het gaat hierbij om een tenue en schoenen. Groep 1 en 2 gymmen in hun ondergoed en hebben nog geen gymkleding nodig. Verder zijn er geen bijzondere zaken die ouders structureel moeten aanschaffen. We staan niet toe dat leerlingen eigen etuis gevuld met allerlei schrijfgerei meenemen naar school om geen kans te geven aan ongelijkheid in inkomen van ouders. Zaken zoals schrijfgerei en papier krijgen ze allemaal van school. Ouders die geen geld hebben voor de gymkleding, kunnen we helpen door een aanvraag te doen bij het JeugdFonds.

Schrijfgerei

De leerlingen van groep 1-2-3 schrijven met een dik potlood in hun schrijfschriften van de methode en in hun schriftjes. De leerlingen van groep 4 krijgen van school een goede pen om mee te schrijven. Daar schrijven ze mee tot en met groep 8. Is de pen stuk of kapot dan ligt het aan de situatie, maar kan het zijn dat we de ouders om een vergoeding vragen.

Sinterklaasfeest

De leerlingen vieren samen met de Sint en zijn Pieten de verjaardag van de Sint. In de loop van de weken mogen alle leerlingen op school de schoen zetten. Op de dag zelf worden de Sint en zijn roetveeg pieten centraal op school ontvangen. Na de bijeenkomst voor alle leerlingen, gaat de Sint de klassen langs. In de groepen 1 tot en met 5 krijgen de leerlingen een cadeautje van de Sint. In de groepen 6-7-8 maken de leerlingen een surprise voor elkaar door een lootje te trekken. De dag na Sint mogen alle leerlingen één cadeautje laten zien op school.

Kerstviering

Donderdag voor de kerstvakantie vindt de kerstviering plaats.  Elk jaar opnieuw bekijken we hoe we de kerstviering zullen aanpakken. Dit kan een kerstdiner zijn, een kerstmarkt, een kerstoptocht of een kerstmusical. Ouders worden daarover tijdig geïnformeerd.

Koningsspelen

In het kader van Koningsdag doet de school mee aan de Koningsspelen op een dag voor de meivakantie. Op die dag houden we een sport- en spelochtend in en rond de school.

Vaderdag en Moederdag

Bij ons op school kunt u rekenen op een mooi presentje gemaakt door de leerlingen.   

Fotograaf

Eenmaal per jaar komt er een schoolfotograaf op school die een foto van uw kind neemt en van de groep waarin uw kind zit.    

Kabaaldag

Kabaaldag is een feestelijke dag voor de school aan het einde van het schooljaar. Deze dag staat in het teken van leuke activiteiten binnen een thema. Alle omwonenden en belangstellenden zijn welkom. Kabaaldag combineren we met de verjaardag van de meester en de juffen.

Naschoolse activiteiten

Elk jaar proberen we aanbieders van naschools aanbod te binden aan onze school om leerlingen extra activiteiten aan te bieden die aanvullend zijn op het curriculum van school. Zo hebben we afgelopen jaren bridgen en schaken aan kunnen bieden.

Kapot

Als een kind moedwillig iets van school kapot maakt, verwachten we van de ouders dat het wordt vergoed. Als het per ongeluk gebeurt, zal de school zorgdragen voor het vervangen. De school beschikt over een verzekering, maar die keert alleen uit als de school in gebreke is gebleven voor wat betreft het toezicht.

Sponsoring

Bij sponsoring geeft een sponsor geld, goederen of diensten aan een school in ruil voor een tegenprestatie. Als tegenprestatie kan de school bijvoorbeeld de sponsor vermelden in de schoolkrant of schoolgids. Zonder tegenprestatie is er geen sprake van sponsoring, maar van een gift. ODBS Het Talent maakt geen gebruik van sponsoring.

Zie voor sponsoring ook de bestuursgids van De Hoeksche School op bladzijde 35.